24 mei 2013 (update 25, 27 mei 2013)

De bouwkraan bij de meest oostelijke turbine is vorige week opgebouwd. De bouwkraan is iets hoger dan de windturbines, maar vanuit Houten Zuid is het nu wel mogelijk een indruk te krijgen van de hoogte van de windturbines.

Op dit moment staat de mast van de 1e turbine met de gondel welke zo groot is als een vrachtauto in top. Aan de gondel (doos bovenin de mast) worden dinsdag 28 mei tussen 8 en 13 uur de bladen bevestigd. De bladen van ieder 45 meter lang zijn vannacht rond een uur of 3 aangekomen. Voor het vervoer van het eerste mastdeel zie dit filmpje.

Dinsdag 27 mei zijn de de overige delen van de mast geplaatst. Volgens de laatste planning arriveren de wieken op dinsdag 28 mei. Als het weer mee zit dan kan de eerste windturbine er over een week staan!

Bij de middelste windturbine is het nu rustig. Bij de windturbine aan de Staart maakt men alles klaar voor het storten van het beton voor de fundering. Het lijkt er nu op dat tijdens de open dag op 5 juni (uitnodiging) er een turbine gereed is en dat men bouwt aan de middelste turbine.  

24 april

De bouw van de windturbines in Houten vordert gestaag. Tot nu toe zijn er vooral grondwerkzaamheden verricht voor de toegangswegen, de funderingen en aan de opstelplaatsen voor de hijskranen. De funderingen van twee van de drie turbine zijn gereed. In de eerste weken van mei wordt de fundering van de laatste turbine bij de Staart gelegd. Daarna gaan de werkzaamheden snel de hoogte in! In de nacht van 23 op 24 Mei worden de eerste grote onderdelen van de windturbines aangevoerd. We verwachten dat in de laatste week van mei en in de eerste weken van juni de torens worden geplaatst en de turbinebladen omhoog gehesen worden. Het plaatsen van de gondel en de turbinebladen is een spectaculair gezicht. Maar dit kan alleen bij goed, windstil weer. Via deze site zullen we op de hoogte houden van de voortgang, zodat u dit niet hoeft te missen.

Onderstaande foto's geven een beeld van de bouw. Meer foto's vindt u op de website van Eneco

[widgetkit id=1]