Houten, 4 oktober 2013

De drie Houtense turbines draaien al een paar maanden en produceerden tot nog toe boven verwachting. Dat belooft nog wat als alle testen zijn afgerond. Vrijdagmiddag 4 oktober vond de officiële opening plaats onder zeer grote belangstelling. Zo'n 250 genodigden kwamen bijeen in de kantine van de sportclubs op de Meerpaal. Daar werden ze eerst getrakteerd op interviews met vertegenwoordigers van Eneco, gemeente en UWind en pitches door een viertal duurzame initiatieven die al lopen in Houten.

Het Duurzaamheidsfonds dat mogelijk is gemaakt door Windpark Houten en de gemeente Houten samen, werd ook kort toegelicht en een eerste uitkering uit dat fonds werd symbolisch uitgereikt aan de sportverenigingen op de Meerpaal om een duurzaamheidsidee mogelijk te maken.

 

[widgetkit id=9]

Eneco presenteerde een speciale APP waarmee de productie van het windpark gevolgd kan worden, zodat alle Houtenaren nog preciezer kunnen volgen hoe ‘hun’ molens het doen. De app is beschikbaar voor Apple, Windows en binnenkort ook voor Android.

Onder begeleiding van straatorkest Tutti Saxi liep het hele gezelschap vervolgens in optocht naar de meest oostelijke turbine. Daar opende een groep kinderen samen met Gemeente, Eneco en UWind het park door een hendel over te halen waarmee de uiteindelijke naam van het windpark en de namen van de turbines zichtbaar werden.

Het Windpark Houten blijft Windpark Houten heten. De meest zuidelijke turbine heet vanaf nu 'de Poldermolen', de middelste 'Windacus' en de turbine die het dichtst bij de A27 staat 'de Zuidwester'. UWind is erg blij met deze laatste naam die behalve naar de locatie ten opzichte van het dorp en de windrichting van waaruit de meeste energie te verwachten is, ook verwijst naar onze eerdere zustercooperatie de Zuidwester.

Na de opening was er nog een borrel en bij het afscheid kregen alle aanwezigen een exemplaar van het boekje ‘Gegrepen door de wind’, dat Mirjam Tielen over UWind heeft geschreven om de ‘kleine geschiedenis’ van het windproject vast te leggen met daarbij een uitgebreide foto reportage van de bouw van het park. Het boekje is vanaf 5 oktober te koop bij diverse boekhandels in Houten, t.w. boekhandel Wijs, de Read shop en Bruna. Het kost 13,50. Uwind leden en alle andere geinteresseerden die het boekje via de post willen bestellen, kunnen dit doen door 15,- over te maken naar 4124440, t.n.v. M. Tielen, Utrecht, o.v.v. ‘gegrepen door de wind’, naam en adres.