Houten, 15 Juni 2013

En daar stonden we dan afgelopen zaterdag in Houten. Zo trots als een pauw aan de voet van turbine nummer twee. Vertellen over wat ze gaan leveren, of ze nu wel of niet  mooi in het landschap staan, over alle technische vernuft die erbij komt kijken, enz., enz. De hoosbui die een uurtje voor aanvang het springkussen onklaar maakte, mocht de pret niet drukken.

Dat was vorig jaar toch nog anders. Toen stonden we met ons partytentje en de Uwind zelfbouw molen in het gras bij de staart, daar waar de derde turbine zou gaan komen. In afwachting van alle bouwwerkzaamheden. Aan de bezoekers van toen schetsten we een beeld van hoe wij dachten dat het eruit zou komen te zien. Maar dat is toch moeilijk in te schatten, laat staan over te brengen. De stemming in Houten wisselde van voorzichtig positief tot grote bezorgdheid over de impact.

(klik hier voor een filmpje van omroep houten over de open winddag)

 

Op 15 juni waren veel Houtenaren onder de indruk van de hoogte en de slanke verschijning van de drie nieuwe landmarks. Veel mensen vroegen zich hardop af of alle fuzz nodig was geweest voor deze drie palen. Er stond de hele tijd een lange rij mensen (veel kinderen) die een kijkje wilde nemen in de turbine. Zo’n 300 mensen kwamen kijken. Dat we langs het Amsterdam Rijnkanaal een goede winderige plek hebben gevonden bleek voorafgaand aan de open dag. Net na het opblazen van het springkussen (een grote koe) kwam die ineens voorbij schuiven tijdens een windvlaag en met vereende krachten konden we hem weer in bedwang krijgen. Leuk was dat een aantal mensen van het eerste uur langskwamen en ook het bezoek van onze gelukkige collega’s uit Utrecht (Energie-U) was gezellig. Zij konden net zelf het eerste positieve besluit van B&W Utrecht vieren. We hopen ook hen over niet al te lange tijd te kunnen verblijden met een fles Pro secco!

Nu moeten de molens in Houten natuurlijk nog wel gaan draaien. Pas dan zullen ze er helemaal bij gaan horen, terwijl ze voor een kwart van de Houtense huizen schone kilowatturen zullen gaan leveren.

We houden u op de hoogte!